sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Loppuun käsitelty

Viisi vuotta sitten tehtiin Punkaharjulla merkittävä kansalaisaloite. Asia oli tärkeä: Puruveden Sorvaslahden heikentynyt tila huolestutti 350 allekirjoittajaa - kuntalaista ja kesäasukasta.
Aloitteen käsittelyä vitkuteltiin ja vetkuteltiin kunnan hallintoelimissä minkä kyettiin. Asiaa palloteltiin, silloin harvoin kun se esille tuli, ympäristökeskuksen syliin.
Kun kunta viimein vuosi sitten oli seinä selkää vasten, eikä paikallislehden uutisoinnin ansiosta voinut enää peräytyä selitysten taa, heittäydyttiin aivan tekemättömiksi. Ympäristökeskus edellytti, että kunta perustaisi ohjausryhmän miettimään Sorvaslahden kunnostustoimia. Kunnanjohto(luen tähän mukaan nyt sekä joukon asiaan vihkiytyneitä virkamiehiä että luottamusväkeä)ei ottautunut asiaa viemään eteenpäin, ohjausryhmää ei perustettu.

Nyt tällä viikolla kunnanhallitus totesi kuntalaisaloitteen loppuun käsitellyksi. Lopputulos? Sorvaslahti rehevöityy rehevöitymistään ja Punkaharjun kunnanjohto pesee asiassa kätensä: "Ei kuulu meille".
Ei sittenkään, vaikka asiaa oli ajamassa niin suuri joukko omia kuntalaisia, kymmenisen prosenttia äänestysikäisistä punkaharjulaisista, että luulisi päättäjistä muitakin kuin kokoomuksen Raimo Laamasta kiinnostavan heidän näkemyksensä ja huolensa.

Puruveden rehevöitymistä edustavan Sorvaslahden kohtalon olisi voinut tosin arvata ennalta, kunnanjohdon ympäristöasioita kohtaan tunteman penseyden tietäen. Vuonna 2000, kun aloitin päätoimittajana, sain kuulla erään kokeneen ympäristökeskuksen virkamiehen huokaavan: "Niin, Punkaharju, siellähän ympäristöasiat ovat tunnetusti rempallaan".
Tämä hänen kommenttinsa koski Punkaharjun 1990-luvun politiikkaa ja henkeä. 2000-luvulle tultaessa ei mikään näy muuttuneen, asenteet ovat itse asiassa entistä jälkijättöisemmät.
Ilmeisesti edelleen kovin harva vastuullinen päättäjätaho tai ympäristöasioihin puuttunut tai puuttumatta jättänyt virkamies on aistinut poliittisen ja yhteiskunnallisen ilmapiirin muuttumisen, jopa omassa kunnassa. Kyllä ihmisiä kiinnostavat paikalliset ympäristöasiat, ja he kantavat niistä oikeutetusti huolta.
Toivottavasti tämä huoli kanavoituu seuraavissa kunnallisvaaleissa keskustelunaiheeksi ja vaaliteemoiksi - ja kasvavan ympäristötietoisuuden soisi tietysti näkyvän myös valtuuston koostumuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!