maanantai 8. helmikuuta 2010

Lunta tulvillaan...

Runsas lumentulo on ollut tänä vuonna riemunaihe monille talvenystäville, mutta ainakin omakotiasujia se on kovasti työllistänyt.
Itse tykkään lumitöistä, ja perheessämme välillä jopa kinataan siitä, kuka on oikeutettu kolanvarteen. No, tänä talvena lunta on riittänyt jokaiselle työnneltäväksi.

Mutta varmasti on paljon niitä kansalaisia, joille lumityöt ovat kertakaikkinen riesa siksi, ettei joko aika tai kunto riitä aherrukseen. Näyttävät jo yrittäjätkin huomanneen tarjoutua lumenluontiin katoilta, mutta semminkin moni iäkäs kansalainen tarvitsisi maksutonta talkooapua tavallisiin pihatöihin maankamaran tasalle ympäri vuoden.

En usko, että vapaaehtoistyö olisi yrittäjien kukkaroa vajentamassa. Suomalainen mielellään maksaa tehdystä työstä, jos vain maksamaan kykenee. Pienestä eläkkeestä on kuitenkaan harvalla verottaa haravointipalkkaan tai kinttupolkujen aukaisuun.

Nyt pitäisi löytää jokin vaitiolovelvollinen taho, joka yhdistäisi talkoointoiset pihatöihin tarjoutujat ja avun tarvitsijat asuinalueittain. Kuntien sosiaalitoimi se ei voi olla, niin paljolla työllä on tämä hallinnonala raskautettu. Samoin luulen seurakuntien diakontiatyön räytyvän työtaakkansa alla.

Tässäpä olisi kerrankin järkevän EU-pilottihankkeen paikka! Yhteisöllisyys, maisemanhoito ja vanhusten omatoimisen asumisen tukeminen saisivat kaikki osansa. Moni saattaa ajatella, että kyllähän nyt maaseudulla avunantaja ja -tarvitsija muutoinkin kohtaavat. Väärin päätelty. Yhä useampi meistä tuntee hädin tuskin lähimmät naapurinsa nimeltä - ja täällä maallakin asutaan yhä tiiviimmin omaan reviiriin käpertyneinä. Harva tohtii mennä apuaan puolitutulle edes tarjoamaan, ettei vain tulisi loukanneeksi.

Ja tiedän, tiedän, mitä esteitä olisi hankkeistetun vapaaehtoistyön tiellä: työturvallisuus, yksityisyydensuoja jne. Mutta jospa jätettäisiin tämä byrokratia EU-hankkeen vetäjän huoleksi. Paljon hölmömpiäkin projekteja on toteutettu ja kustannettu verovaroin.

Itse haaveilen pääseväni kotoni katolle lumenpudotukseen jo toistamiseen tänä talvena. Köhä tosin on sen verran lujassa, että pitäisi vielä jokunen päivä malttaa ennen kuin kömyää riehumaan avarammille aloille.

P.S. Tutkimusten mukaan (tietolähteenäni Helsingin Sanomien tiedesivut) lumityöt ja muu ylenpalttinen touhuilu käyvät pahiten pumpun päälle aamutuimaan. Joten jos ei ole pakkoa avata kulkuväyliä heti aamusta, kannattaa jättää raskaat lumityöt lähemmäksi puoltapäivää, kun verenpaineet ovat yön jäljiltä tasaantuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!