keskiviikko 3. helmikuuta 2010

Nuorille töitä!

Suomessa on varaa istuttaa työryhmiä kuukausikaupalla, jopa vuositolkulla, miettimässä miten raihnaistuvat yli kuusikymppiset pidettäisiin töissä vielä pitempään.
Paljon mitättömämmin kansakunta ponnistelee sen eteen, että nuoret saisivat töitä.
Nuoria syrjäytyy työuralta alle 25-vuotiaina sankoin joukoin. Opiskelut eivät kaikille maita, töitä ei ole tarjolla, työharjoittelupaikat ovat kiven alla nyt, kun yritykset ovat irtisanoneet niitä kuusikymppisiään kilometritehtaalle.

Oppisopimuskoulutus pitäisi tuoda aidosti työpaikoille. Työnantajia, jotka ottavat nuoria ja vastavalmistuneita töihin, tulisi tukea taloudellisin porkkanoin, jotta nuorten sisäänajo työelämään olisi työnantajien kannalta nykyistä riskittömämpää.

Kurjinta on melkeinpä niillä nuorilla, jotka innokkaasti opiskelevat valmistuakseen työttömiksi. Tähän taas on syynä ennen muuta ajattelemattomasti rakennettu ammattikorkeakoulujärjestelmä, jonka myötä maahan on 1990-luvulta alkaen polkaistu lukuisa joukko opintolinjoja, hyvin suosittuja sellaisia, mutta joista ei koidu työn iloa muille kuin oppilaitosten henkilökunnalle.

Esimerkiksi tradenomeja koulutetaan Suomessa ylenmäärin liikaa. Toinen - itselleni perin tuttu - vastuuttoman liikakoulutuksen ala on viestintä.
Tuhansille media-assistenteille, medianomeille ja muille viestinänikkareille ei kertakaikkisesti ole työtä tarjolla - kun ei duunia tahdo riittää tässä lamassa yliopistoistakaan valmistuneille viestintäammattilaisille.
Mikä pahinta, liikakoulutus polkee palkkoja ja alojen arvostusta. Näin on käynyt jo ainakin toimittajien ammattikunnassa, jossa freelance-työtä tekevät alkavat olla lähinnä riistonalaista työvoimaa.

Mutta opetusministeriö on ollut kovin hidas havahtumaan suomalaisen koulutuksen perusongelmaan. Esimerkiksi kaupallisen alan, it-alan ja viestinnän osaajien liikakoulutuksesta on varoiteltu viimeiset 10 vuotta.
Samanaikaisesti Suomessa on pula lukuisten eri ammattialojen osaajista, putkimiehistä sairaanhoitajiin, maatalouslomittajista lääkäreihin.

Haloo, kuuleeko opetusministeri Virkkunen!
Suomalaisten työurat uhkaavat tätä menoa lyhetä entisestään.
Joutava luokka on jo täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!