lauantai 29. toukokuuta 2010

Kelataanpa vielä vähän

Kelaan tässä vähän menneitä sen kunniaksi, että Kelan pääpamppu vaihtui. Jorma Huuhtanen, keskusta, vaihtui Liisa Hyssälään, keskusta. Kyseessähän ei tunnetusti ole poliittinen virkanimitys, vaan tärkeään tehtävään valitaan aina valtakunnan pätevin keskustalainen.

Viisi vuotta sitten kesällä, heinäkuussa 2005 vietettiin Pekka Nousiaisen - niin kyllä vain tämän entisen keskustalaisen kansanedustajamme ja pian myös entisen keskustalaisen kunnanjohtajamme - 60-vuotissynttäreitä. Synttäreitä juhlittiin mm. oopperassa ja kutsuvieraiden joukkoon kuului Kelan Huuhtanen. Oopperaillan laskun maksoi Kruunupuisto.
Niin Kelan kuin Kruunupuistonkin pahaksi onneksi eräs innokas televisiotoimittaja keksi kysyä oopperaväen seasta bongaamaltaan Huuhtaselta kenen kustannuksella hän oopperasta nautiskelee. Huuhtanen vastasi rehellisesti - mikä sinänsä, rehellinen vastaus nimittäin, ei ole sittemmin ollut johtavissa keskustapiireissä tapana - ja mitä tapahtuikaan (Wikipedian mukaan):

"Kun Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen osallistui puolisonsa kanssa parinakin kesänä Savonlinnan oopperajuhlille Kelalle palveluita tarjoavan Kruunupuisto-Punkaharju kuntoutuskeskuksen kustannuksella, lahjusepäily päätyi sekä valtakunnansyyttäjän että oikeusasiamiehen syyniin.

Lahjonnan tunnusmerkkejä tapaus ei täyttänyt, mutta oikeusasiamies Paunio päätyi näpäyttämään Huuhtasta huonosta harkintakyvystä ja muistuttamaan, että virkamiehen toiminnan täytyy näyttää myös ulospäin uskottavasti lahjomattomalta."

Eikä siitä sen enempää. Paitsi että tälläkin episodilla voi olla kytkentänsä nykytilanteeseen, jossa Heinolan Reuma on lakkautettu ja Kelan kustantamaa reumakuntoutusta luvattu siirtää Kruunupuistoon.
Kenties oopperan väliajalla liki viisi vuotta sitten mietittiin, miten voitaisiin Kelan avulla turvata veteraanikuntoutettaviaan manan majoille menettävien kuntoutuskeskusten tulevaisuus.
Kenen huulilta, missä ja milloin lipsahti ajatus Heinolan Reumasairaalan alasajosta?

Harmi vain, että ainakin Kruunupuistossa on taidettu pettyä: Kela kustantaa kovin nihkeästi ylipäätään enää ketään reumapotilasta mihinkään kuntoutukseen.
Häviäjät? Reumapotilaat, joiden asianmukainen kuntoutus ja ennen muuta kirurginen hoito ovat nyt aivan tuuliajolla.
Yliopistolliset keskussairaalat eivät pysty vastaamaan huutoon: reumakirurgia on oma taiteenlajinsa.
Jos joku nyt tohtii epäillä reumakirurgian vaativuutta, niin ehkä hänen on syytä toivoa, että yliopistollisissa keskussairaaloissa vielä kuitenkin jatkossa pidettäisiin jotkin kirurgian alalajit erillään. Tai muussa tapauksessa umpisuolten puukottamisessa nohevoituneet voivat huoletta ryhtyä aivokirurgeiksi ja polvilumpiospesialistit tehdä avosydänleikkauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!