maanantai 19. huhtikuuta 2010

Nostalgiapläjäys vailla vertaa

Kevään pettämätön nostalgialäpyskä on jälleen ilmestynyt.
Kyseessä on Kesälahdella joka kesä järjestettävän Puruveden Lohikuninkuuden ratkovan soutu-uistelukisan nimikkolehti.
Niille, jotka eivät tunne tätä 10.000 kappaleen painoksena leviävää julkaisua entuudestaan, olen skannannut oheen ensimmäisen aukeaman näkymää.

Joskus takavuosina tyhmää ilkeyttäni ivailin kyseisen aviisin puuduttavaa vanhanaikaisuutta.
Nyt en voi kuin laskea aseeni sen tekijöiden tinkimättömyyden edessä.
Teemalehti on linjakkaasti pitäytynyt ainakin viimeiset 11 vuotta yhdessä ja samassa ulkoasusabluunassa. Tasapaksut otsikot, suttuisat lehtikuvat ja visuaalista ilmettä rytmittävät lukuisat mustavalkosivut henkivät jäljittelemätöntä juurevuutta, aitoa maalaisuutta.

Lohikuninkuus-lehti ei totisesti hienostele. Metropolien mainostoimistolook on siitä kaukana. Kun lehteä selailee, nousee huulille hyräily: "Kotiseudulle Pohjois-Karjalaan..." jossa farkut voi vaihtaa verkkarihousuihin ilman että kukaan katsoo karsaasti.
Ja maaseutunostalgiaan taipuvaisille tämä lehti on nimenomaisesti suunnattu, pääkaupunkiseudun visuaalisessa mediatykityksessä asuville: suuri osa soutu-uistelijoista tulee eteläisestä Suomesta.
He voivat hellittää solmionsa. Vaikka elämä heidän ympärillään onkin alituisessa muutoksessa, niin ainakin itäinen Suomi on säästynyt uudistusten myllerryksiltä, mistä todistaa sekin, että mikään ei ole muuttunut joka kevät postiluukusta kolahtavassa Lohikuninkuus-lehdessä.
Kesälahden kunnanjohtajan kuva on sama, joka on julkaistu 2000-luvun numeroissa jokaikinen kesä. Samoin kilpailun järjestäjän, Karjalan Kalamiesten puheenjohtajan habitus on tuttu ylivalottunut otos edellisvuosilta.

Aviisin tekijöiden emolehti, kiteeläinen Koti-Karjala on samaa sinnikästä sissikaartia. Siinä missä Koti-Karjalaa levikiltään huomattavasti vähäpätöisemmät paikallislehdet ovat 2000-luvulla ennättäneet tehdä parikin ulkoasu-uudistusta, kiteeläisten äänitorvi kaikaa kasarihenkisesti. Sen ulkoasu on ilmettyä 80-lukua.
Koti-Karjalan lehdentekijät tuntuvat tietävän, että lukijat pääsääntöisesti vieroksuvat ulkoasu-uudistuksia.
Kun itse jouduin milloin palstaluvun vaihtumisen, milloin sivukoon muuttumisen tai milloin vain uudistushalun kourissa kohentelemaan Puruveden ilmettä sen päätoimittajana, etenin aina varovaisin askelin: kohentelimme nurkkaa sieltä, toista täältä - ja ulkoasu uudistui kuin varkain.
Koti-Karjala ei ole lähtenyt tällaiseen vilunkipeliin. Visuaalinen ilme on ja pysyy sellaisena kuin miksi se joskus kolmisenkymmentä vuotta sitten luotiin.

Silloin kolmisen vuosikymmentä sitten tapahtui kyllä siis muutakin. Perustettiin tämä Lohikuninkuus-uistelu.
Malja hienolle soutu-uistelutapahtumalle, joka tulevana kesänä vie venekunnat Puruveden aalloille jo 28. kerran!
Kippis myös kaikille lehtijäärille, jotka vastustavat uudistuksia uudistusten vuoksi. Teidän peräänantamattomuutenne on kunnioitettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!