torstai 28. tammikuuta 2010

Vanhasta vietiin - vaiko mediaa?

Aika suureellisesti uutisoi Helsingin Sanomat 28.1. Nelosten uutisten edellisiltana paljastaneen, että keskusrikospoliisi on ryhtynyt tutkimaan Matti Vanhasen Nuorisosäätiön rahoituskuvioita. Hesari yritti vetää kunnian uutisen kaivamisesta omaan pesään, vaikka Yle ja Ajankohtainen kakkonen olivat kertoneet asiasta jo varhemmin samalla viikolla.
Tosiasia on, että Vanhanen on pääministerinä ollut hyväksymässä RAY:n tukia Nuorisosäätiölle, joka puolestaan on jakanut vaalirahoitusta keskustalaisille, mm. Vanhaselle itselleen. Krp selvittää onko Vanhanen syyllistynyt rikokseen.
Järisyttävää on, että vasta nyt, kuukausi Vanhasen oman uutispommin jälkeen, tiedotusvälineet alkavat palata räjähdyspaikan raunioille.
Miksi Vanhanen, joka vielä lokakuussa puhkui intoa jatkaa kolmannelle pääministerikaudelle eikä puhua pukahtanut mitään siirtymisestä vapaaehtoisesti pois puheenjohtajan pestistä, yht'äkkiä käänsi joulukuussa kelkkansa?
Jalkaleikkaus kuulosti niin ilmeiseltä tekosyyltä, että kaikki vähänkin politiikaa ja vaalirahakuviota seuranneet maallikotkin heti ymmärsivät, että Nuorisosäätiön raunioilla kärysi, kun Vanhanen ilmoitti vetäytyvänsä.
Todella pitkään kesti ennen kuin journalistisilta voimavaroiltaan kyvykkäät tiedotusvälineet alkoivat penkoa asiaa ja tonkivat esiin sen seikan, että Krp oli neuvotellut asiasta oikeuskanslerin ja valtakunnansyyttäjänviraston kanssa 14. joulukuuta. Tämän neuvonpidon jälkeen areenalle ilmestyi joulun alla vallastaan vapaaehtoisesti luopuva Vanhanen.
Miksi suomalainen media torkahteli näinkin pitkään? Miksi politiikan kokeneet toimittajat eivät lähteneet penkomaan Vanhasen vetäytymisen todellisia syitä, vaan kaikki kohkaaminen tärvättiin keskustan puheenjohtajapeliin?
Lautamökin akkanakin tajusin heti Vanhasen luopumisen ja vaalirahakohun kohtalonyhteyden. Ihmettelin silloin ja ihmettelen edelleen miksi tiedotusvälineet vaikenivat, näin pitkään. Asiayhteydellä ei edes spekuloitu.
Ilmeisesti sinänsä ansiokkaan Nuorisosäätiötä koskeneen ohjelmansa lautakasojen alle taannoin jääneessä Ylessä on mennyt vähän pupu pöksyyn, mitä tulee Vanhasen edesottamuksiin. Haetaan varmistuksen varmistuksia ennen kuin uskalletaan todeta mitä ilmeisin selitys asioiden kululle.
Varovaisuudessaankin Yle ennätti sentään ennen vapaata, kaupallista mediaa, joka saisi hävetä uutisnenänsä tukkeutumista.
Tarvitsemme jatkossakin Yleisradiota ja sen rohkeita ajankohtaistoimituksia.

1 kommentti:

  1. Hei!
    Media on, tottakai Vanhasta vastaan hampaaton, kun on käytännössä valtio vastassa. Nämä lähdesuojan purkupuheet ja muukin uhkailu on tehonneet. Nyt on vain niin, että Suomessa on aika iso liuta ihmisiä ja instituutioita jotka ovat käytännössä lain yläpuolella. Pääministerille riittää eduskunnan enemmistön tuki, jos ei nyt ihan murhiin innostu.Ja sehän on olemassa. Hiihtoliitto on valtio valtiossa ja valtiomiesten maine vaarassa, joten ei oikein etene sielläkään.
    Myös pää-ym.johtajat ovat aika turvassa. Aikoinaan oli Huuhtasen tapaus, en syytä vaikka syytä olisi, sanoi syyttäjä.
    Henkilön aseman huomioon ottaen teko oli vähäinen. Että silleen. Voihan niitä säikytellä, mutta ei muuta!!!Männöö toimittajalounaat liijan ärhäköiltä..

    VastaaPoista

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!