torstai 28. tammikuuta 2010

Sytyttää

Olen vääntänyt jos jonkinlaista energiansäästölamppua kotini valaisimien kantoihin viimeisen viiden vuoden ajan. Lohdullista tässä viherpipertelyssä on se, että lamppujen hinnat ovat halventuneet. Lohdutonta taas se, etteivät lamput ole kovinkaan kelvollisia tarkoitukseensa.
Jos tavoittelee riittävää valaistustehoa, tulisi valita isoin mahdollinen lamppu. Mollukkalamput eivät kuitenkaan mahdu monienkaan valaisimien kupuihin. Pienten hehkulamppujen sirous on osa valaisimien ideaa ja ulkonäköä. Ronskit energialamput ovat yksistään rumia.
Lisäksi ne ovat käyttöikänsä päähän tultuaan ongelmajätettä.
Niille luvataan tosin pitkää ikää, mutta yksikään ei ole puoltatoista vuotta pitempään tietäni valaissut. Kuluttajatestit ovat osoittaneet senkin, että markkinoille on syydetty myös sekundatavaraa, kalliillakin.
Mikä kiusallisinta: energiansäästölampuilla ei useinkaan sytytä kovin nopeasti, vaan valo voimistuu vasta sitten, kun on puolihämärässä kompastunut ensimmäisiin esteisiin.
Olen vakuuttunut siitä, että koko lamppuvouhotuksessa on kyse teollisuuden onnistuneesta lobbauksesta. Paitsi että uusia energiansäästölamppuja saadaan nyt tehtailla ympäri maailmaa, niin samalla innostetaan porukkaa jälleen kerran shoppailemaan. On vaihdettava valaisimet sellaisiin, joissa säästölampun kaikessa kömpelyydessään saa jotakuinkin piiloon.
Ainakaan ei siis säästy materiaa.
Energiaakaan tuskin jää tärveltymättä tavoittellusti. Hehkulamput kun lämmittivät huoneilmaa eli tuottivat juuri pimeään vuodenaikaan lämpöä sivutuotteenaan.
Olenkin liittynyt joukkoon EU-kansalaisia, jotka hamstraavat hehkulamppuja komeroidensa hyllyille siinä pelossa, että vanhan mutta nerokkaan keksinnön viimeisetkin edustajat ovat pian mustan pörssin tavaraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!