sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Otsolohkoon on uskominen

Olen jo pienestä pitäen ollut sitä mieltä, että Hesaria lukemalla viisastuu. Ensinnäkin pysyy perillä Harald Hirmuisen käänteistä ja toiseksi oppii aina jotain uutta ihmisistä. Tuoreimpiin Hesarin taritsemiin oivalluksiin kuuluu vapaan toimittajan Tuike Alitalon taannoinen kolumni. Alitalo kertoo, että Irlannissa on älytty mistä kiikastaa, kun nuoret miehet kaahaavat vastuuttomasti liikenteessä.

Kyse on siitä, että miesten aivokopan etulohko kypsyy hitaasti. Vasta päälle parikymppisinä miesparat oppivat tajumaan tekojensa syitä ja seurauksia. Sitä ennen heiltä puuttuu kykyä kantaa vastuuta toilauksistaan eivätkä he oikein osaa nähdä asioita toisten ihmisten vinkkelistä - eli se paljon toitotettu kyky empatiaan on vasta nupullaan. Sen sijaan nuoria kössiköitä on helppo yllyttää ja he ovat kovia kilpailemaan, kokeilemaan rajojaan ja ottamaan riskejä.

Varsin oivallista jengiä siis lähetettäväksi sotatantereille, urheilukentille, kilparadoille ja muualle, missä henkikulta on köykäinen ja sankaruuden hohde auvoinen.

Se vain, että siinä missä evoluution alkuaikoina metsästysriitteihin vihkimisen kannalta nuoruuden hulluudenrohkeus oli hyvästä ja tätä samaista ominaisuutta siunasivat kaluunaherrat vielä sotaisalla viime vuosisadallakin, niin tässä nopeiden autojen ja kasvavan liikenteen maailmassa etulohkon kypsymättömyys on hengenvaarallinen riesa niin nuorille miehille itselleen kuin kaikille muillekin tielläliikkujille.

Koska yksikään suomalainen liikenneministeri ei varmasti uskalla ehdottaa, että nuorukaiset saisivat ajokorttinsa vasta 21-vuotiaana, kun nuorten naisten käsiin voisi autonratin luottaa jo kolme vuotta aiemmin, niin jäjelle jää vain yksi konsti.

Etulohkoa ravisteleva aivopesu on aloitettava ja ulotettava koko kansaan. Nuorille, mutta myös heidän läheisilleen eli vanhemmille, kavereille ja ikätovereille, on tehtävä tiettäväksi, että koska miespolojen etulohkon kehityskaarelle ei mahda mitään, niin nuorten kansalaisten on satsattava itsehillintään, evoluution määrittämän geneettisen vajavuuden uhallakin.

Semminkin, kun aina toisinaan tapaa jo parhaimmat päivänsä eläneitä miehenköriläitä, joilta edelleen tuntuu puuttuvan jokin osanen etulohkosta - ratin ääressä istuja kun ei tahdo pysyttää ajolinjoja kohdallaan, vaikka liikennekokemusta riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!