sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Rannanpihalle olisi töitä

Kun nyt Punkaharjun uuden kunnanjohtajan ensimmäinen hakukierros osoittautui mitä ilmeisimmin pettymykseksi niin punkaharjulaisille päättäjille kuin kuntalaisillekin, niin kunnon irtiotto nykyasetelmasta olisi paikallaan.
Eivät pienet kunnat tarvitse jokaikinen omaa kunnanjohtajaa. Yksi ja sama mies - tai nainen - voi johtaa useampaa kuntaa, jos kerran yhteistä rajapintaa riittää. Tällaisesti kokeilusta on kokemusta mm. pohjoissavolaisilla. Siellä Varpaisjärven ja Lapinlahden kunnanjohtajana oli yksi ja sama immeinen.
Esitänkin, että punkaharjulaiset kiireen vilkkaa lähestyvät Kerimäen kuntaa ja sen kunnanjohtajaa, Kari Rannanpihaa, ennen kuin hötkyilevät valitsemaan Nousiaisen Pekalle seuraajaa.
Puukirkon pitäjän ylin viranhaltija pystyisi johtamaan kahta kuntaa, en epäile sitä hetkeäkään. Olisi tarvittaa hallinnollista kokemusta ja seutukunnan tuntemusta.

Jos kerran toiminnallista yhteistyötä kuntien välillä halutaan harjoittaa, on luontevinta ulottaa se myös johtoportaaseen. Johan näillä kahdella kunnalla on kokemusta yhteisen sivitystoimenjohtajan ja kirjastotoimenjohtajan jakamisesta. Viimemainitun pestin vetäjän alituinen vaihtuminen tosin on vaikeuttanut varmasti käytännön hommia.

Kari Rannanpihan ansioksi on luettava vankan kunnalliskokemuksen lisäksi sekin, että hän on hyvin inhimillinen virkamies. Rannanpiha ei ole puujumala, joka väsymykseen asti toistaisi papukaijan lailla kapulakielisiä mantroja vastaamatta lopulta kenenkään kysymyksiin tai tiedontarpeisiin. Tällaisia hallintokaavun ylleen pukeneita byrokraattipellejä kun kunnissa riittää ihan tarpeeksi.
Rannanpihalla on toisinaan myös tunteet pelissä. Mies osaa tulistua, mutta myös pyytää anteeksi, jos tulee korottaneeksi hieman ääntään. Eikä hänen ihmisyytensä näy vain ketä hyvänsä tuntevaa olentoa hermostuttavissa yhteyksissä eli tilanteissa, joissa jaettavaa on niukasti ja ottajia paljon - kuten aina kuntataloutta koskevissa leikkauksissa. Yhtä hyvin hän on ulkopuolella kokousten ja kansalaiskuulemisten eloisa keskustelukumppani, joka tuntuu vilpittömästi kiinnostuneelta muustakin kuin itsestään.

Kun nyt näin tulin kehuneeksi punkaharjulaisille(kin) naapuripitäjän virkamiestä, niin kerrottakoon, etten tunne häntä sen paremmin kuin keitään muitakaan kunnallisia viranhaltijoita, joita olen tavannut yli 22 vuotta kestäneellä journalistisella urallani.
Olen joka tapauksessa kohdannut näinä vuosikymmeninä johtoportaan viranhaltijoita kymmenittäin, jollen sadoittain, ja seurannut lukuisten eri kuntien touhuja eri puolilla itäistä Suomea. Arvotan virkaporrasta yksistään ammattitoimittajan vinkkelistä. Siinä katsannossa Kerimäellä ei ole ollenkaan hassumpi kunnanjohtaja. Kerimäen kuntatalouden kurjuuteen on omat syynsä ja sen lääkitsemiseen omat rohtonsa. Kunnanjohtaja ei yksistään ole niistä vastuussa.

Kun kerran Kari Rannanpihaa ei tarvinnut luovuttaa takaisin Orimattilaan, niin pidetään asialliseksi osoittautunut mies hyvänämme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!