torstai 4. maaliskuuta 2010

Yleisön pyynnöstä

Viime aikoina olen harjaantunut hakemaan töitä. Tänään kuitenkin jätin työhakemuksen, jonka päätavoitteena ei ole työllistää minut, vaan antaa kotikuntani päättäjien aivoille ajateltavaa.
Hirtehinen ajatus meikäläisestä kunnanjohtajana sikisi monen tutun mielessä niitä aikoja, kun nykyinen kunnanjohtajamme ilmoitti väistyvänsä tehtävästään ja samoihin aikoihin kuulutin lähteväni omastani, jättäväni Puruveden päätoimittajuuden.
Niinpä voin todeta, että yleisön pyynnöstä virkaa ryhdyin hakemaan, harkittuani tosin ehdolle asettumistani ensimmäisen hakukierroksen ajan.
Etenkin niiden päättäjien ja virkamiesten, joille kuntalain julkisuusperiaatteet ovat tähänkin asti tuottaneet nielemisvaikeuksia, on syytä pureksia tätä jäljempänä seuraavaa hakemustekstiäni niin, että leukapielissä tuntuu.


"Haen Punkaharjun kunnanjohtajaksi.

Olen 45-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri ja toimittaja, jonka kaikki punkaharjulaiset tuntevat ja joka tuntee Punkaharjun.

Veronmaksajana ja kuntalaisena toivon, että punkaharjulaiset päättäjät kääntyvät kunnanjohtajuudesta päättäessään kuntayhteistyön kannalle ja ymmärtävät edun, joka Punkaharjun ja Kerimäen yhteisestä kunnanjohtajuudesta koituisi toiminnallisesti ja taloudellisesti.

Journalistin ammattiurallani vuosikymmenet kymmenien erilaisten kuntien johtamista tiiviisti seuranneena toivon myös, että Punkaharjun kunnanjohtajaksi ei erehdytä valitsemaan puoluepoliittisiin pyrkimyksiinsä ja lukuisiin sidosryhmiinsä sotkeutunutta virkamiestä tai -naista.

Pahitteeksi ei olisi, jos Punkaharju saisi kieli- ja viestintätaitoisen kunnanjohtajan, jolla on omakohtaista, 2000-luvulla päivitettyä kokemusta lapsiperheiden arjesta. Tähänastisella tontti-, perhe- ja tiedotuspolitiikalla saadaan Punkaharjulle vain lisää eläkeikään ehtineitä muuttajia, joiden avulla kouluverkosto ja oma lukio eivät pysy pystyssä. Naapurikunnat vetävät puoleensa perheelliset ja Punkaharjulla työssäkäyvät.

Päätöksenteon ja hallinnon läpinäkyvyyden eteen on Punkaharjulla tehtävä paljon töitä, mistä syystä uuden kunnanjohtajan on kunnioitettava valtuuston asemaa ylimpänä päättävänä elimenä ja nähtävä itsensä rehellisessä valossa: kuntalaisten nöyrimpänä palkollisena. Uuden kunnanjohtajan on syytä hallita myös nykyaikainen tiedonhankinta, jotta vastaisten päätösten perustelut ja taustoitukset tulevat hoidettua kunnolla.

Odotan punkaharjulaisilta päättäjiltä viisaita ja suoraselkäisiä päätöksiä nyt, kun heillä on tilaisuus valita kunnalle suuren murrosvaiheen luotsi.

Kunnioittavasti


Tiina Strandén"

7 kommenttia:

  1. Hienoa Tiina! Koska saa äänestää?

    VastaaPoista
  2. Saatiinhan kunnanjohtajakisaan vahva ja kielitaitoinen oman pitäjän ehdokas! Tietoa ja taitoa on. Ja mikä parasta: tunnet konstit, miten päätöksiä salattaessa lehtiväkeä vedätetään.

    Toimittajana tiedät myös, että näissä kisoissa etuotilla ovat kainosti (ehkä pitkän houkuttelun jälkeen) suostumuksensa antaneet ja vaatimattomasti julkisuuden valokeilan väistävät. Sellaiset, jotka eivät väkisin tuppaa tyrkylle.

    Mutta jos vaalissa suoritetaan neuvoa antava kansanäänestys, lupaan tässä ja näin julkisesti nostaa käteni pystyyn sinun valintasi puolesta. (Tarjoat kai sitten Shellin baarissa munkkikahvit…)

    reijo p.

    VastaaPoista
  3. Mahtavaa!

    Jos sinut valitaan kunnanjohtajaksi, alan entistäkin vakavammin harkita muuttoa Punkaharjulle. Viisas ja suoraselkäinen valintapäätös kertoisi nimittäin hyvin mieltäylentäviä asioita paikkakunnan päättäjistä ja päätöksentekokulttuurista.

    Tukiryhmään liityn heti.

    Yst.terv.
    Marjaana H.

    PS. Kiinnostava blogi!

    VastaaPoista
  4. Hyvä Tiina! Sinä olet 2010-luvun nainen parhaasta päästä ja parhaassa iässä. Suoraselkäinen, viisas, rehellinen, oikeudenmukainen, ammattitaitoinen, hitsin kielitaitoinen, sitkeä, nuuka ja hyvä pomo!
    Tv. Tuulikki

    VastaaPoista
  5. Onnea Tiina! Sinut valitsevat varmasti. Tuntevat Sinut hyvin, että haastattelua ei tarvita. Jos eivät valitse Sinua, niin ajavat kyllä onnensa ohi. Minun mielestäni sovit Punkaharjun kunnanjohtajaksi kuin nappi raksiin. On kokemusta ja näkemystä vaikka toisille jakaa.

    VastaaPoista
  6. Punkaharjulainen kesävävy muuttaa vakituiseksi asujaksi Tiinan johtamaan pitäjään - siis ainoastaan mikäli järkevät päättäjät valitsevat Tiinan. terv. Näverinpoika

    VastaaPoista

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!