torstai 4. marraskuuta 2010

Maisemointi unohtui

Kumpi saa pahempaa jälkeä aikaan, luoja vai ihminen? Ihan varmasti ihminen.

Kesän myrskyt maisemoivat valtatie kuutosen vartta uuteen uskoon semminkin Parikkalan tienoilla.
Jälki pakahduttaa, kaatuneita ja taipuneita puita on loputtomiin. Ihan äkkiä ei ihmislapsi luonnontuhojen jälkiä puunaa.

Mutta valtatie 14:n varren tuhonäkymät ovat ihan itsemme tekemiä. Savonlinnan ohikulkutien siltatyömaa nyt on odotetusti raaka maisemanpilaaja, mutta itse työmaalle on monien mielestä hyväkin oikeutus.
Vaikka itse en uuden tieväylän autuullisuuteen usko metriäkään, niin olen jo jokseenkin turtunut monttuihin, elementteihin, kiertoliittymiin ja telineisiin kaupunkimatkalla. Hupaisilta vaikuttavat toistaiseksi kaikki maisemointiyritykset, ynttyiset istutukset tienpenkereillä raa'an rakennusmiljöön keskellä.

No, Savonlinnaan saapuville turistille sentään selitetään tiekylteissä, mistä historiallisen pikkukaupungin rantoja raiskaavassa ja järvenpohjia ruopivassa hommassa on kyse.
Äimänkäkenä matkailija saa sen sijaan tölvästellä tuhonäkymiä saman tien varrella Kerimäen ja Punkaharjun rajamaastoissa.
Iskolasta Kulennoisiin johtavan suurjännitelinjan hakkuiden jäljet ovat rujot. On käsittämätöntä, miksi sähköyhtiötä ei velvoitettu siistimään tekosiaan. Maisemointivelvoite kuuluu kai sähköyhtiöllekin, ei vain tienrakentajille.
Kestää tovin ennen kuin mikään vesakko peittää raiskioita alleen, semminkin kun hakkuutähteet on jätetty komistamaan lopputulosta - ja näiden tähteiden joukossa on niin paksuoksaista tavaraa, että siitä olisi saanut vaikka polttopuuta.

Luojalle kiitos, ja kesän myrskyille. Suurin osa turisteista uskonee karmean hakkuujäljen olevan myrskyjen tekosten hätäisen paikkauksen tulosta, ei ihmisen suunnitelmallisen touhuilun aikaansaannosta.
Sääliksi käyvät ennen muuta seudun asukkaat, jotka kotiensa ikkunoista joutuvat katselemaan lohdutonta maisemaa rytökasoineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!