perjantai 1. lokakuuta 2010

Hyviä vihollisia

Jätevesiasetus on hyvä vihollinen. Se kelpaa maalitauluksi niin perussuomalaisille kuin MTK:lle. Sitä kohti on helppo ampua, osumatarkkuus on taattu.

Jätevesiasetus on harvakseen asutussa maassa kiistämättä ylimitoitettu ponnistus lopputulokseen nähden.
Haja-asutuksen ja mökkeilyn jätevesipäästöt on silti syytä saattaa kuriin, koska vesistöjen kunto ei ole kaksinen edes sisämaassa.
Jätevesiasetus on siitä kurja, ettei se ota huomioon yksittäisten kiinteistönomistajien päästöjen laajuutta ja merkittävyyttä. Yhden mökinmummon päästöt vuoden mittaan ovat vähäiset ökymökkeilijän kesäisten lomaviikkojen suoltoihin verrattuna.

Keskustan Lehtomäki keräili ympäristöministerinä ehkä poliittisia irtopisteitä ehdottaessaan ympäristönsuojelulakia muutettavaksi niin, että yli 68-vuotiaat vapautettaisiin asetuksen vaatimuksista.
Pojojen kalastusta tai ei, tällainen rajaus on tarpeen.
Viiden vuoden armonaika työttömyyden, pitkäaikaissairauden tai pienten tulojen vuoksi olisi sekin paikallaan, kuten hallitus esittää.

Miksei hyvää vihollista ole haluttu hengiltä eli jätevesiasetusta kohtuullistettavaksi jo aikaa sitten?
Siksi että esimerkiksi MTK:lle, samoin kuin metsäkeskuksille, ja monille muille keskustaan likeisesti liimaantuneille tahoille on sopinut mainiosti, että itse kunkin maaseudun eläjän jätevesistä on vellonut aikansa hirmuinen haloo - näin on päästy puuttumasta varsinaiseen asiaan eli maa- ja metsätalouden harjoittamisen sekä turvetuotannon aiheuttamaan vesien paskaantumiseen.
Riittämättömät viljelysten suojavyöhykkeet, liiallinen lannoittaminen ja pitäytyminen kynsin hampain tehomaataloudessa likaavat vesiä niin sisämaassa kuin Itämeren rannoilla.
Metsätalouden jälkeenjääneet opit soiden ojituksista ja jo kertaalleen tyrittyjen ojitusten "kunnostuksesta" metsänkasvun edistäjinä ovat uhkana monille sisävesistöille, tämä on nähty Puruvedenkin kohdalla.
Turvetuotanto rehevöittää etenkin pienvesistöjä.
Mutta jos nyt maaseudun väestö saadaan kiihkoilemaan jätevesiasetusta vastaan joka eukkoa ja ukkoa myöten, niin on selvää, ettei vesiensuojelun muista toimista tarvitse aloittaa pitkään aikaan edes keskustelua.
Kun ärsytyskynnys on ylitetty, kiitos hyvän vihollisen, ei varsinaisiin ongelmiin enää tohdita puuttua.

Ja keskustallehan riittää, että kelkka kääntyi viime hetkillä kohti jätevesiasetuksen kohtuullistamista: riittävän hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!