perjantai 24. joulukuuta 2010

Hikipajoja ja palvelua

Joulun alla julistettiin talousahdinko päättyneeksi. Lama on EU-komission mukaan sivuutettu, talouskasvu taas kirimässä uralleen.

No onkos tullut kesä - paukkupakkasten keskelle, saattoi moni ajatella eurouutisia makustellessaan.

Kyse on kuitenkin enemmän EU-retoriikasta kuin todellisesta laman taittumisesta. On elvyttävää antaa toiveikas kuva taantuman runtelemille kansantalouksille ja kansalaisille. Ihmiset tarvitsevat toivoa.

Lyhytnäköistä ja ponnetonta on nähdä talouskasvu itseisarvona, johon ihmiskunnan tulevaisuus ripustautuu. Talouskasvu merkitsee yleensä materian tuhlausta, eikä välttämättä yhtään sen parempaa elämänlaatua ainakaan vähäosaisille.

Itäisen Suomen hankien keskellä ainakaan pienyrittäjät eivät ole vielä toistaiseksi päässeet osallisiksi talouden elpymisestä. Itseasiassa kuluttajat ovat tulleet entistä kitsaammiksi ja varovaisemmiksi. Pelko siitä, että Suomesta sukeutuisi palveluyhteiskunta, jossa kaikki intoutuisivat ostamaan toinen toistensa palveluja, taitaa olla turha.

Suomalaisessa istuu tee-se-itse-mentaliteetti lujassa. Suomalainen ostaa ennemmin kiinalaiset parturinsakset, korealaisen hieromatuolin ja malesialaisen jalkakylpylaitteen kuin kantaa roponsa lähimmälle kotimaiselle palveluntuottajalle ja leikkauttaa tällä hiuksensa, hierotuttaa kireät lihaksensa tai otattaa jalkahoidon. Näin suomalainen varmistaa sen, että eurot kulkeutuvat suurille kauppaketjuille ja vieraille mantereille, joissa teollisuustuotanto polkee ihmisoikeuksia ja saastuttaa ympäristöä.

Jos nyt joulun lahjapaketeista löytyi Aasian hikipajojen tuotteita, ei pidä lannistua. Kannattaa tehdä uudenvuoden lupaus: ensi vuonna suosin suomalaista - ja teen lamasta ihan oikeasti lopun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!