lauantai 21. elokuuta 2010

Yltiöpäistä kaavoitusta

Tuunaansaareen valmisteilla oleva uusi kaava hämmentää mittavuudessaan paikallisia asukkaita mutta toivottavasti sentään myös joitakuita päättäjiä.
Kesän aikana matkailulliseen kaavaehdotukseen pullahti vaivihkaa yli 10 000 kerrosneliömetriä lisää rakennusoikeutta - maanomistajan tahdosta tietenkin, mutta kenen siunauksella?
Toivottavasti sentään ei maanomistajataholta taannoin vaalirahoitusta saaneen, nyt jo virasta väistyneen kunnanjohtajan myötävaikutuksella.
Pekka Nousiaisen soisi ottaneen opiksi Nova Group -kytkösten ryvettävyydestä. Nykyään ei mediajulkisuudessa katsota hyvällä päättäjiä ja vaikuttajia, jotka junailevat kaavoitusetuja kavereilleen.
Tietysti paikalliset mahtimiehet voivat vast'edeskin yrittää totuttuun tyyliinsä kaikin keinoin vaikuttaa siihen, mitä paikallinen media asioista kertoo. Mutta hyvä on muistaa heidänkin, että jos yhden suun tukkii, toinen kohta raottuu.
Kiitos toimittaja Jari Silvennoisen, Puruvesi-lehti ei ainakaan ole vaiennut uusimmassa numerossaan Tuunaansaaren kaavoituksesta.

Tuunaansaaren uusi asemakaava olisi toteutuessaan yltiöpäisen suuri. Bisnesmielessä on täysin ymmärrettävää miksi tällaista mammuttikaavaa ajetaan lähelle Retrettiä.
Kyse on alueen suurimman maanomistajan halusta toteuttaa yrityksen perustavaa liikeideaa, kiinteistöjalostusta.
Jos Tuunaansaareen lohkeaa hurja määrä rakennusoikeutta, voi alueesta saada sievoisen hinnan, kun sen myy kaikkine herkkuineen. Myyjän ei tarvitsisi kantaa vastuuta siitä nouseeko Tuunaaseen joskus täkäläistä väkeä työllistävä kylpylä vai ei.

Tuunaansaarelaisena meikäläistä naurattaa vallan, miten mammuttikaavan laatiminen onkin sujunut niin jouhevasti. Samaan aikaan ovat mm. alueen vesihuollon ongelmat hajuhaittoineen edelleen ratkomatta.
Tästä kaikesta äimistyneenä tyrkkäsin soppaan lusikkani minäkin ja lähetin alueen vesihuollon ongelmia liippaisevan kannanottoni kunnallisten elinten tarkasteltavaksi.

Jaksan näet ihmetellä, miten vettä riittää tulevaisuudessa kylpylän tarpeisiin kun vedenpaineet jo nyt heittelehtivät täällä läntisessä osassa pitäjää. Kylpylästä ei ilmeisesti kunnallinen vesi lopu, vaikka sitä ei riittänyt taannoin edes Kulennoisten koulun jalkapallokentän kastelemiseen. Ja jätevesi juoksee kylpylästä putkistoja pitkin vaivatta kohti Savonlinnaa, vaikka yksityistalouksien kokemukset jätevesiverkoston vetävyydestä eivät ole kovin rohkaisevia.

Läntisen Punkaharjun vesipulmiin ei saatane nopeita ratkaisuja, vaikka eläkkeelle jäänyt kunnanjohtaja on virallisesti vaihtanut kortteeria likemmäs täkäläisiä asukkaita, entisiä alustalaisiaan. "Jalostuneeksi jalasmökiksi" luonnehdittiin kylillä kuulemassani juorussa Nousiaisen vuokra-asuntoa - hyyryläinen säilyttää kuntalaisuuden ja oikeuden mieluisiin luottamustoimiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! On mukava saada palautetta blogiteksteistä, mutta muistathan kirjoittaa napakasti! Nimettömänäkin voit kommenttisi jättää, valitse tällöin lähettäjäksi "anonyymi". Tällöin ei kuitenkaan kannata suistua herjailuun. Tahdittomuus on hölmöä.
Tekninen neuvo: kun olet kirjoittanut kommenttisi, valitse "esikatselu". Järjestelmä pyytää tämän jälkeen Sinua tunnistamaan näytössä näkyvän, vaihtuvan sanavahvistuksen, joka varmentaa sen, että viestin lähettäjänä on lukutaitoinen ihminen, ei konekielinen roskapostiohjelma. Kun olet koodiston kirjoittanut näyttöön, voit lähettää viestisi!